آیا کیست می تواند مانع بچه دار شدن من شود؟ آیا می توانم با کیست تخمدان باردار شوم؟ چگونه می تواند بر شانس مادر شدن من تأثیر بگذارد؟ آیا کیست تخمدان خود به خود از بین می رود؟ اگر برگردد چه؟
چنین سوالاتی اغلب ذهن زنی که کیست تخمدان دارد را به خود مشغول می کند.
هیچ زنی نمی خواهد بشنود که "مشکلی" با تخمدان هایش دارد - به خصوص اگر در تلاش برای باردار شدن باشد. با این حال، کیست تخمدان شاید شایع ترین «مسئله» در میان زنانی باشد که سعی در باردار شدن دارند.
خبر خوب این است که این توده های پر از مایع همیشه باعث نگرانی نمی شوند. خبر بد این است که نمی توان همه کیست ها را نادیده گرفت زیرا کیست های تخمدان خاصی می توانند بر بارداری و باروری شما تأثیر بگذارند .
همه کیست های تخمدان یکسان نیستند. اکثر زنان در مقطعی از زندگی خود دچار کیست تخمدان می شوند. در واقع این احتمال وجود دارد که شما دچار کیست تخمدان شوید اما هرگز علائمی از آن نداشته باشید.
علاوه بر این، بیشتر کیستها بیضرر هستند و هیچ دردی ایجاد نمیکنند، معمولاً تشخیص داده نمیشوند و به مرور زمان ناپدید میشوند. این موارد را فقط می توان در طول معاینات معمول لگن یا سونوگرافی پیدا کرد.
با این حال، برخی از کیستهای تخمدان با کاهش باروری مرتبط هستند، زیرا این کیستها ممکن است مانعی برای زنانی شوند که سعی در باردار شدن دارند. در ادامه بخوانید تا بدانید که برخی از کیست های تخمدان چگونه می توانند بر بارداری و باروری شما تأثیر بگذارند.
کیست های تخمدان که می توانند بر باروری شما تأثیر بگذارند :
آندومتریوم :
اندومتریوما کیست هایی هستند که در اثر اندومتریوز ایجاد می شوند. این کیست ها بیشتر در تخمدان ها یافت می شوند. علاوه بر این، این کیست ها با مایع آندومتر قهوه ای تیره پر شده و کیست های شکلاتی نامیده می شوند.
این کیست ها در اثر بیماری به نام اندومتریوز ایجاد می شوند. در این شرایط، تکه های کوچکی از بافت ها در خارج از رحم رشد می کنند. انجمن اندومتریوز هند مطالعه ای انجام داد که نشان داد حدود 25 میلیون زن هندی از وضعیت اندومتریوز رنج می برند.
کیست های اندومتریوما چگونه می توانند بر باروری شما تأثیر بگذارند؟ :
آندومتریوز زمانی رخ می دهد که بافت هایی که رحم شما را پوشانده اند در خارج از دیواره رحم رشد کنند. در نتیجه، بافت های آندومتر ممکن است به تخمدان ها یا لوله های فالوپ متصل شوند. این می تواند باعث درد شدید و تشکیل کیست شکلاتی شود.
این کیست های شکلاتی کیسه هایی هستند که حاوی خون قدیمی هستند. این کیست ها ممکن است به تخمدان شما بچسبند و بر عملکرد آنها تأثیر بگذارند. در برخی موارد، این کیست ها می توانند کار تخمدان ها را متوقف کرده و از بارداری جلوگیری کنند.
علاوه بر این، اگر کیست شکلاتی پاره شود، می تواند باعث درد شدید شکم در سمتی که کیست در آن قرار دارد، شود.
علائم این کیست های شکلاتی شبیه اندومتریوز است. علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
درد لگنی غیرقابل توضیح بین قاعدگی
مسائل گوارشی
حرکات روده دردناک
درد هنگام رابطه جنسی
درمان کیست تخمدان معمولاً به علائم بستگی دارد. هدف اصلی درمان افزایش شانس بارداری است. در موارد خاص، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که صبر کنید و رشد کیست ها را به دقت مشاهده کنید. جراحی فقط در شرایط زیر توصیه می شود:
کیست ها بسیار بزرگ هستند
پریودها دردناک هستند
عوارض در باردار شدن
سندرم تخمدان پلی کیستیک [PCOS] :
اگر مجموعه ای از کیست های به اندازه مروارید دارید، ممکن است به بیماری به نام سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا باشید. سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS
وضعیتی است که به دلیل عدم تعادل هورمونی و مشکلات متابولیسم رخ می دهد.
در این شرایط، تخمدانهای شما همیشه هر ماه یک تخمک دریافت نمیکنند که میتواند منجر به مشکل در باردار شدن شود.
چگونه سندرم تخمدان پلی کیستیک [PCOS] می تواند بر باروری شما تأثیر بگذارد؟ :
تخمک گذاری در یک زن زمانی اتفاق می افتد که یک تخمک بالغ از تخمدان آزاد شود. این اتفاق می افتد تا تخمک بتواند توسط اسپرم مرد بارور شود. با این حال، اگر تخمک بارور نشود، در طول دوره قاعدگی به بدن شما بازگردانده می شود.
در برخی موارد، یک زن ممکن است هورمون کافی برای تخمک گذاری تولید نکند. این می تواند باعث ایجاد کیست های کوچک در تخمدان شما شود. این کیست ها می توانند هورمون هایی به نام آندروژن تولید کنند که معمولاً به دلیل PCOS ایجاد می شوند.
زنان مبتلا به PCOS اغلب سطوح بالایی از آندروژن دارند. این می تواند علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک را ایجاد کند، از جمله پریودهای نامنظم یا بدون قاعدگی، افزایش وزن، آکنه و مشکل در باردار شدن.
اگر علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک را دارید، پزشک ممکن است داروهای خاصی را برای درمان آنها تجویز کند. علاوه بر این، اگر اضافه وزن دارید، پزشک به شما توصیه می کند که وزن خود را کاهش دهید زیرا می تواند به کاهش سطح انسولین شما کمک کند. این می تواند شانس تخمک گذاری شما را افزایش دهد.
اگر این کیست ها به موقع درمان شوند، احتمال بارداری شما افزایش می یابد. علاوه بر این، کیستهای خاصی ممکن است در تخمدانهای شما وجود داشته باشند، اما بر شانس باردار شدن شما تأثیری ندارند.
کیست های تخمدانی که بر باروری یا بارداری شما تأثیری ندارند عبارتند از :
-
کیست های عملکردی :
کیست های فولیکولی یا جسم زرد کیست های عملکردی هستند که می توانند در زنان ایجاد شوند. این کیست ها در طول چرخه قاعدگی طبیعی ایجاد می شوند، بنابراین باعث ناباروری نمی شوند. در واقع، این کیست ها نشان می دهد که عملکردهای لازم منجر به باروری در حال انجام است.
-
سیستادنوما :
سیستادنوما به دلیل رشد تخمدان که از سطح تخمدان ها ایجاد می شود، رخ می دهد. اگرچه ممکن است این کیست ها نیاز به درمان داشته باشند، اما بر باروری تاثیری ندارند.