ترمیم پرده بکارت، دوختن پرده بکارت یا هایمنوپلاستی (hymenoplasty) نوعی ترمیم و یا جراحی زیبایی است؛ انجام این جراحی ترمیمی و یا بازسازی پرده بکارت، اغلب به دلایل فیزیکی، روانی یا فرهنگی توسط زنان درخواست میشود. ترمیم پرده بکارت به بکارت مجدد نیز شناخته میشود. جراحی ترمیم پرده بکارت چگونه انجام میشود؟ آیا ترمیم پرده بکارت عوارضی دارد؟
پرده بکارت چیست؟
پرده بکارت یا غشای هایمن (hymen) بخشی از اندام تناسلی زنان است. پرده بکارت بافتی شبیه به یک واشر لاستیکی بیضی شکل است که تا حدی یا به طور کامل دهانه واژن را می پوشاند. این غشای حلقهای شکل میتواند نازک و انعطاف پذیر یا ضخیم و سفت باشد. با توجه به تفاوت افراد، پرده بکارت در حدود 1 تا 2 سانتی ورودی واژن قرار دارد.
اندازه، شکل و ضخامت پرده بکارت در افراد متفاوت است و میتواند به مرور زمان تغییر کند. هنگامی که به دنیا میآیید، پرده بکارت معمولاً یک تکه بافت حلقهای شکل است که دهانه واژن شما را احاطه کرده است. گاهی اوقات پرده بکارت فقط قسمت پایین دهانه واژن شما را می پوشاند، در موارد نادر، پرده بکارت کل دهانه واژن شما را میپوشاند که باعث ایجاد مشکلاتی در طول دوره قاعدگی میشود.
پرده بکارت چگونه آسیب می بیند؟
پرده بکارت مانند سایر بافتهای بدن انعطاف پذیر است و میتواند کشیده شود. ممکن است پرده بکارت با اولین فشار پاره نشود، بلکه در اثر فرسوده شدن آسیب میبیند و پاره شود.
از نظر بالینی، پاره شدن یا آسیب دیدن پرده بکارت انکار ناپذیر است؛ عامل پاره شدن یا آسیب دیدن بکارت، همیشه ناشی از داشتن فعالیت جنسی نیست با اینحال یکی از عوامل اصلی پاره شدن پرده بکارت، رابطه جنسی همراه با دخول است. بسته به سختی پرده بکارت، آسیب پرده بکارت میتواند در اثر فعالیتهای عادی روزمره مانند ورزشهای شدید، اسبسواری یا دوچرخهسواری، معاینه ساده زنان و زایمان با جاگذاری اسپکولوم یا خودارضایی ایجاد شود. حتی قرار دادن تامپون یا کاپ قاعدگی در واژن ممکن است باعث پارگی پرده بکارت شود.
اغلب در طول تاریخ، پرده بکارت به عنوان مدرکی غیرقابل انکار و مثبت برای پاکی و باکرگی زنان به یاد آورده میشود. حتی تا به امروز، در بسیاری از فرهنگها، پرده بکارت دست نخورده هنوز نشان دهنده باکرگی است، به خصوص اگر در اولین دخول به آلت تناسلی، خونریزی وجود داشته باشد.
ترمیم پرده بکارت چگونه انجام میشود؟
ترمیم پرده بکارت معمولا یک عمل سرپایی ساده است که میتواند در کلینیکهای تخصصی تحت بی حسی موضعی انجام شود. هر گونه پوست پاره شده در اطراف لبههای پرده بکارت به آرامی و به طور منظم بریده شده و پس از آن، بافت باقی مانده به هم بخیه میشود و یک سوراخ کوچک باقی میماند. این کار حلقه پرده بکارت را به اندازه و شکل طبیعی خود باز میگرداند.(1)
اگر پوست کافی برای بازیابی پرده بکارت وجود نداشته باشد، یا اگر به طور کلی دیگر بافتی از پرده بکارت وجود نداشته باشد، جراح ممکن است با استفاده از پوشش لب واژن برای دوختن پرده بکارت جدید استفاده کند. این قطعه از پوست و پوشش لب واژن شامل شبکهای از رگها است. همانطور که قبلا به آن اشاره کردیم، برای انجام عمل جراحی ترمیم پرده بکارت، پزشک شما ممکن است از بیهوشی موضعی یا عمومی سبک برای راحتی و کاهش استرس شما استفاده کند.
به طور کلی پرده بکارت دارای لایهای است که میتواند جابجا شود به همین دلیل میتوان آن را به بخش دیگری از پرده بکارت پاره شده بخیه زد که در نتیجه آن پرده بکارت شبیه به یک حلقه کوچک و حالت اولیه خود باز میگردد تا مانند پرده بکارت اصلی بنظر بیآید.
همچنین در صورت امکان پزشک شما میتواند یک منبع خون کوچک مصنوعی که به آن کپسول های ژلاتینی حاوی خون مصنوعی نیز گفته میشود یا خون خود بیمار را به یک تکه فلپ واژن اضافه کند که به آن عمل ترمیم با فلپ و یا ترمیم لابیاپلاستی نیز گفته میشود، بنابراین خونریزی سنتی که اغلب پس از دخول اتفاق میافتد نیز شبیه سازی خواهد شد.
آیا ترمیم پرده بکارت قابل تشخیص است؟
معمولا پزشک متخصص زنان میتواند تا ۲ هفته بعد از پارگی بکارت، از روی نشانههای ظاهری، تاریخ و علت دقیق آن را حدس بزند. همچنین حدودا تا ۱ ماه پزشک متخصص یا ماما میتواند تاریخ پارگی و علت آن را حدس بزند و بعد از ۱ ماه به هیچ وجه زمان پارگی پرده معلوم نمیشود.
از لحاظ ظاهری اگر پرده بکارت شما پس از جراحی ترمیم نیافته باشد، لبههای جدید پرده بکارت زخمی و قرمز رنگ بوده و آثار خون لخته شده در آن مشاهده میشود. حدود یک هفته پس از دوختن پرده بکارت لبههای بریدگی از مخاطی مشابه مخاط پرده پوشیده شده و بعد از دو هفته لبههای زخمی نسبتا ناپدید میشوند و به حالت اولیه خود باز میگردند و مانند پرده بکارت اصلی بنظر میرسند.
پس از آن هیچ نشانه قابل مشاهده ای از جراحی وجود نخواهد داشت و تشخیص تفاوت بین پرده بکارت طبیعی و بازسازی شده غیرممکن خواهد بود. در این زمان، فرآیند بازسازی و ترمیم پرده بکارت تکمیل خواهد شد.
زمان ریکاوری ترمیم پرده بکارت
بعد از جراحی ترمیم پرده بکارت، ناحیه جراحی شده متورم خواهد شد اما ناراحتی و درد ناشی از آن به مرور کاهش خواهد یافت. با توجه به نوع جراحی، پزشک شما ممکن است توصیه کند که به مدت یک ماه از داشتن مقاربت جنسی خودداری کنید. زیرا شما باید تا زمانی که منطقه جراحی شده به طور کامل بهبود نیافته از داشتن رابطه خودداری کنید.
انتظار میرود که جراحی، بسته به میزان ترمیم مورد نیاز بین یک تا دو ساعت طول بکشد. اگرچه این جراحی یک روش بالینی بدون نیاز به بستری در بیمارستان است و زنان ممکن است روز بعد به سر کار بازگردند، اما باید از انجام فعالیتهای شدید و بلند کردن اجسام سنگین اجتناب کنید. در طول 48 تا 72 ساعت اول ممکن است مقداری خونریزی خفیف وجود داشته باشد، اما این خونریزی کاملا طبیعی است.
عوارض ترمیم پرده بکارت
جراحی ترمیم پرده بکارت به ندرت عوارض حانبی را به همراه دارد. با اینحال در برخی موارد امکان از دست دادن حس در ناحیه عمل و بروز عفونت وجود دارد. اگر هر یک از علائم زیر را تجربه کردید، باید با پزشک خود تماس بگیرید:
- سرگیجه به طور مداوم
- احساس درد و ناراحتی متوسط بعد از سه روز
- ترشحات واژن غیرمعمول یا بدبو
- خارش واژن شدید
- خونریزی واژن
- التهاب
کلام آخر
ترمیم پرده بکارت و یا هایمنوپلاستی نوعی جراحی زیبایی است که در نتیجه آن پرده بکارت شبیه به یک حلقه کوچک و حالت اولیه خود باز میگردد تا مانند پرده بکارت اصلی بنظر برسد. همچنین در صورت امکان پزشک شما میتواند یک منبع خون کوچک مصنوعی که به آن کپسول های ژلاتینی حاوی خون یا خون خود بیمار را به یک تکه فلپ واژن اضافه کند که باعث میشود خونریزی سنتی که اغلب پس از دخول اتفاق میافتد نیز شبیه سازی شود.
- ۰۳/۰۸/۲۴